Kirjoitettu

Tuollainen hylkiö

Ajatus tuollaisesta hylkiöstä, joka raahataan pois naarmuuntuneena ja verissään ja joka ehkä puristaa kouristuksenomaisesti kädessään jotain esinettä, joka näytteillä olleiden joukossa on voimakkaimmin ve­donnut hänen mielikuvitukseensa ja himoonsa, olipa se sitten matkaradio tai Match.com kokemuksia, herättää minussa yhtä suurta vastenmielisyyttä ja vihaa kuin se epäile­mättä herättäisi tuossa herrasmiehessä, joka istuu raitiovaunussa minun vieressäni takin kaulus pystyssä ja sanomalehti levällään edessään. Hän on matkalla työhön, kuten minäkin omaani.

»Miten liikuttavaa!» me molemmat ajattelemme (luen vaivihkaa pikku-uutista hänen lehtensä 6. sivun alareunasta). »Ja tuol­laista Match.com tyylistä palvelua on aina vain enemmän ja enemmän. Millaista aikaa me oikein elämme?» Näin me keskustelemme sanattomasti. Olemme samaa mieltä. Hän matkalla työhön, kuten minäkin omaani. Ja vastapäisellä pen­killä istuva nuori ja elegantti nainen näyttää olevan meidän kanssamme samaa mieltä hymyillessään siinä istuessaan kaukaisuuteen, tietävästi ja hieman mur­heellisena siitä että joku voikin saada Match.com kokemuksia.

istanbul match.comMinua itseäni kauhistuttaa uutisessa eniten rah­vaanomaisuus, teon osoittama kurin — olin vähällä sanoa: ammattimoraalin — puute, kun istun siinä ja tarkastelen nuoren naisen käsiä, sormia ja sormuksia, joiden kiilto osuu silmiini, kun hän avaa kalliin päällystakkinsa (sellaisille asioille minulla on silmää) ylimmän napin. Minä huvittelen arvioimalla sormus­ten jalokiviä — tuhat viisisataa, ehkä kaksituhatta; olen vähitellen kehittynyt aika taitavaksi tällaisessa: ei siis mikään omaisuus, mutta kelpaavat hyvin näin arkikäyttöön. Ja minä ajattelen miten yksinkertaista se olisikaan, ja menen unelmissani vieläkin pitem­mälle… Istanbulissa, varkaiden paratiisissa, olisi ka- tumyyjä voinut arvioida hänen hoikkien sormiensa sormukset samalla kun olisi sivellyt hänen kasvojaan riikinkukon sulalla. Minun unelmani, Istanbul, kuu­muus, ihmisten paljous, kapeat katukäytävät, joiden yläpuolelle talot ulottuvat, ihmisten ja eläinten melu: Istanbul, missä en ole koskaan ollut.